Werken met freelancers: het belang van een snelle selectieprocedure

Freelancers

Geschreven door Malt, partner van HR Live.

Freelancers en bedrijven: het lijkt soms wel of ze van een andere planeet komen.  Freelancers zijn autonoom, bedrijven werken voor het collectief. Freelancers gaan voor verdieping, bedrijven voor groei. Freelancers zijn gewend om snel te schakelen, bedrijven – zeker de meer traditionele – maken langzamer beslissingen. En met name dat laatste, daar botst het weleens. Als je wil werken met freelancers, moet je namelijk tempo durven maken.

Speed does matter: waarom tempo maken belangrijk is

Hoe kom je aan goede mensen anno 2022? Laten we eerst eens kijken hoe het zit met het inhuren van vast personeel. Je kunt het je als organisatie nauwelijks meer veroorloven om een selectieprocedure van maanden te hanteren, daarover zijn de meeste bedrijven het wel eens. De arbeidsmarkt is daar simpelweg te krap voor, en voordat je het weet is jouw favoriete kandidaat weggelokt door de concurrent. Toch is de gemiddelde time-to-hire nog steeds 43 dagen – zo’n anderhalve maand. Er zijn nou eenmaal een aantal fases die je moet doorlopen voordat je weet of sollicitant en bedrijf daadwerkelijk matchen.

Inhuren gaat razend snel. Waarom is dat?

Dat zit zo: veel freelancers hebben een heel specifiek talent en jaren werkervaring. Als hooggekwalificeerde experts bieden freelancers vaak vaardigheden die schaars én essentieel zijn, onder meer op het gebied van technologie, data, marketing of design. Omdat hun skills zo gewild zijn, hebben ze een sterke onderhandelingspositie en kunnen ze selectief zijn met welke bedrijven ze in zee gaan. Veel van hen zoeken bijvoorbeeld alleen naar projecten bij organisaties waarbij ze zich betrokken en gewaardeerd voelen. Of ze kiezen voor bedrijven met een maatschappelijk doel, dat overeenkomt met hun eigen persoonlijke waarden. Kortom, ze willen werken voor organisaties of waar ze zich thuis voelen.

Brood op de plank

Freelancers zijn dus in de positie om kritisch te zijn. Duurt het allemaal te lang? Een nieuwe opdracht is zo gevonden. Maar er speelt ook een praktische factor mee: als je als freelancer niet werkt, komt er ook geen geld binnen (uitzonderingen daargelaten). Het is dus fijn als er snel beslissingen worden genomen. Het ideale selectieproces voor freelancers zou dus ongeveer een week moeten duren, van het eerste contact tot de ondertekening van de offerte. Dat betekent niet dat interviews afgeraffeld moeten worden, wél dat je als bedrijf een duidelijk plan moet hebben voordat je het selectieproces start.

De voordelen van een korte selectieprocedure

Een korte selectieprocedure biedt voordelen voor beide partijen:

  • Hoe sneller een freelancer aan de slag kan, hoe sneller het probleem wordt opgelost. Zo kun je je als bedrijf weer richten op je core business.
  • Freelancers kunnen direct zelfstandig starten – een korte onboarding en/of briefing is vaak al genoeg. Ze hebben immers voldoende ervaring binnen verschillende werkomgevingen en weten wat er van hen verwacht wordt.
  • Geen eindeloze wervingsgesprekken, want tijd rekken is vervelend en uiteindelijk kostbaar zijn voor beide partijen.

Snel aan de slag

Een bekwame, hooggekwalificeerde freelancer kan geweldige resultaten boeken voor je bedrijf, zeker in deze tijden van arbeidskrapte. Om tot een succesvolle samenwerking te komen, is het wel van belang om het tempo tijdens het selectieproces erin te houden. Idealiter zou dit ongeveer een week moeten duren, waarna de freelancer zo snel mogelijk aan de slag kan.