Ultiem investeren in leren

Unlimited learning onder de loep

Unlimited Learning

Auteur: Archipel Academy

Trainen om je agenda goed in te delen, scrummaster worden én leren patisserie bakken. Unlimited Learning, het lesaanbod voor alle medewerkers bij VodafoneZiggo is écht ongelimiteerd. Er is keuze uit duizenden cursussen, trainingen en volledige opleidingen. Alleen de uren in een dag zijn een beperking, de ontwikkelmogelijkheden zijn eindeloos.

We hadden het niet beter kunnen plannen: enkele dagen na de eerste lockdown ging Unlimited Learning live. Alle 7.500 VodafoneZiggo’ers konden zich vanaf dat moment inschrijven voor duizenden trainingen. Om beter te worden in hun huidige werk, zich voor te bereiden op een volgende rol of om zich persoonlijk te ontwikkelen. “Juist in die onzekere eerste thuiswerkperiode hadden mensen behoefte aan steun”, vertelt Babet Agten, Learning & Development Consultant bij VodafoneZiggo. “Mindfulness- en energiemanagementtrainingen waren meteen populair, net als hele praktische cursussen, bijvoorbeeld over het voeren van virtuele salesgesprekken.”

Leren ontwikkelen

De ongelimiteerde lessen maken leren toegankelijker voor iedereen binnen VodafoneZiggo. Babet: “Omdat íedereen zich voor álles kan inschrijven, zijn er nauwelijks meer grenzen aan je eigen ontwikkeling. De grote hoeveelheid lessen dwingt bovendien focus aan te brengen in die ontwikkeling, want je moet goed nadenken wát je dan wil leren en waarom. Dat samen zorgt voor een shift in mindset: je leert leren. Mensen die dat doen, leren niet alleen makkelijker, maar kunnen ook beter mee in veranderingen.”

Digitaal gedragen

Goed omgaan met veranderingen is juist nu extra welkom bij VodafoneZiggo. “We zitten namelijk midden in een digitale transformatie”, vertelt Babet. “Bij alles wat we doen, vragen we ons af: is er een digitale oplossing? Unlimited Learning helpt daarbij. Niet alleen doordat het ons leert leren. Maar ook doordat we makkelijk digitale kennis en vaardigheden op kunnen doen, of het nu gaat om business analytics, graphic design of design thinking. En we kunnen ons in een handomdraai inschrijven voor cursussen agile werken, een manier van werken die snelle veranderingen mogelijk maakt.”

Trainingen aanvragen

Geleerd wordt er inmiddels massaal. “In de eerste tien maanden heeft ruim 45 procent van onze collega’s en zelfs 75 procent van het management een training aangevraagd. Samen hebben we al ruim 6.000 trainingen gevolgd”, vertelt Lennart Jansen. Ook hij is Learning & Development Consultant en heeft samen met Babet het ontwikkelplatform opgezet. “Het meest populair zijn de cursussen voor persoonlijke effectiviteit, op de voet gevolgd door die over IT en data, van een basistraining Excel tot een cursus over blockchain. Ook leiderschapstrainingen, agile trainingen en technische vakopleidingen zijn populair.”

Samen wijzer worden

Opmerkelijk is dat 58 procent van de cursussen door complete teams worden gevolgd. Lennart: “Meerdere collega’s geven aan dat ze het missen om elkaar in een andere setting tegen te komen. Zoals tijdens een borrel of een teamuitje. Nu leren ze samen een taal of volgen een cursus communicatievaardigheden. Mooi om te zien is dat heel veel internationale collega’s samen Nederlands leren. En Nederlandse collega’s in internationale teams spijkeren juist gezamenlijk hun Engels bij.”

Leren en investeren

Babet en Lennart zijn enthousiast over het succes van het interne leerplatform. “Het is bijzonder om deel uit te maken van het team dat zoiets innovatiefs op heeft gezet”, stelt Babet. Lennart voegt toe: “Zeker als je de animo ervoor ziet. De cijfers overtreffen onze hoogste verwachtingen. Hier was duidelijk behoefte aan, ook buiten onze organisatie trouwens. Voor veel nieuwe collega’s is Unlimited Learning een van de redenen om hier te solliciteren, en dat snap ik wel. Hiermee laten we zien dat we investeren in iedereen die dat ook in zichzelf wil doen.”