Moderne gesprekscyclus: onmisbaar in 2022

De moderne gesprekscyclus

Auteur: Strategisch Opleiden

De gesprekscyclus moderniseren: veel organisaties willen wel, maar schuiven het telkens een jaartje voor zich uit. “We kunnen nog wel even door”. Toch doet het doorgaan op de oude voet meer kwaad dan goed. Want de traditionele gesprekscyclus blijkt bij te dragen aan allerlei onwenselijke zaken als verloop, verzuim en demotivatie. Schadelijker dus dan je op het eerste gezicht zou denken, zo blijkt uit onderzoeken van Gallup en Wawoe.

Onderzoek wijst uit: de traditionele gesprekscyclus is schadelijk

Dat de meeste managers, medewerkers en ook HR professionals niet blij worden van de traditionele gesprekscyclus (met een planningsgesprek, functioneringsgesprek en/of beoordelingsgesprek) is al wel bekend. Maar wist je dat 66% van de medewerkers zelfs aan geeft slechter te presteren door deze gesprekken? Keer het om: 66% van de medewerkers zou beter presteren wanneer je stopt met deze gesprekken. Dan vang je meteen twee vliegen in één klap: het scheelt iedereen ook nog eens een hoop tijd.

Niets doen is beter dan doorgaan

Niets doen is dus beter dan doorgaan op de oude voet. Medewerkers vinden de formele gesprekken vooral demotiverend doordat ze langs een standaard meetlat gelegd worden. Er is daardoor geen oog voor hun persoonlijke kwaliteiten en inzet. Daarnaast zijn de gesprekken teveel gericht op het verleden en wat er niet goed ging: daar komt ook wel de naam ‘veroordelingsgesprek’ vandaan. Maar naast niets doen, is er ook nog een ander (en beter) alternatief.

Het alternatief: een moderne gesprekscyclus

Naast onderzoeken naar de traditionele gesprekscyclus, is er gelukkig ook onderzoek gedaan naar wat wél werkt. Uit onderzoek blijkt dat een gesprekscyclus die aan de volgende drie kenmerken voldoet, leidt tot betere prestaties:
Ontwikkelgerichte gesprekken
2. Continue aandacht voor prestaties
3. Eigenaarschap bij de medewerker

We noemen een gesprekscyclus die gebaseerd is op deze uitgangspunten ook wel een ‘moderne gesprekscyclus’.

Een moderne gesprekscyclus is beter dan geen gesprekscyclus

Wat levert zo’n moderne gesprekscyclus dan op? Veel, blijkt uit de eerder genoemde onderzoeken. Een greep uit de resultaten:

  • De medewerkerbetrokkenheid stijgt met 280% als er continu aandacht is voor prestaties
  • De teamproductiviteit stijgt met 26% wanneer de gesprekscyclus ontwikkelgericht is
  • Het vrijwillig verloop daalt met 41% en het ziekteverzuim met 43% wanneer er een moderne gesprekscyclus wordt gevoerd

Een waterdichte Business Case

Nog een jaartje uitstellen is dus geen optie. Start dus nog in 2021 met het ontwerpen van een nieuwe gesprekscyclus. Niet alleen een leuk project, maar ook een dankbaar project. Geen tijd? Schakel dan professionele hulp in, dat scheelt in de doorlooptijd en uren die je er zelf in moet stoppen. En onthoud: ga je toch weer uitstellen? Stop dan in ieder geval in 2022 met wat je al deed.

Wat goed is voor de mensen is goed voor de organisatie

Die cijfers en een kloppende business case zijn leuk, maar ook buiten deze harde onderdelen is het een goed idee om de gesprekscyclus te herontwerpen. De moderne gesprekscyclus is namelijk een stuk beter voor je medewerkers. Daarnaast is het ook voor leidinggevenden veel prettiger om een gesprek over ontwikkeling te voeren dan de ouderwetse functioneringsgesprekken. Je wilt als organisatie ook goed voor je medewerkers zorgen. Want: wat goed is voor je mensen, is uiteindelijk ook goed voor de organisatie.

Doe inspiratie op

Overtuigd? Of ben je al begonnen aan het optimaliseren van de gesprekscyclus? Doe dan mee aan één van de gratis online sessies over dit onderwerp. Je kunt dan met andere HR professionals sparren onder begeleiding van een ervaren specialist van Strategisch Opleiden. Of kom tijdens HR Live naar onze workshop: Exit traditioneel beoordelen – Naar blije mensen & organisatie.

Strategisch opleiden is partner van HR Live. Tijdens dit event op 14 oktober geven ze twee workshops: Exit Traditioneel opleiden en Ontwikkelgesprekken invoeren.